Behandelingen

Wanneer welke huidtherapeutischebehandeling

Camouflage

Littekens, spataderen, wijnvlekken en donkere of lichte vlekjes kunnen hinderlijk zijn. De huidtherapeut kan ze minder opvallend maken. Zo zijn er speciale camouflagemiddelen die de patiënt zelf kan toepassen nadat het juiste product en de juiste kleur zijn bepaald. De camouflagecrème is bestand tegen water.

Littekenbehandeling

Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In zo´n geval kan de huidtherapeute met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde producten of verbandmiddelen jeuk en pijn verminderen en littekens minder zichtbaar maken.

Oedeemtherapie

Lymfoedeem is een opeenhoping van eiwitrijkvocht. Lymfoedeem ontstaat na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borst- of prostaatoperatie. Maar lymfoedeem kan ook ontstaan rond een litteken, bij spataderen of rond verwondingen. Met manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeute ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn en geneest een wond mooier en sneller. Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt de patiënt ook uitleg over bewegingsoefeningen.

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een chronische ziekte die zich kenmerkt door een symmetrische vetweefselverdelingsstoornis. Dit fenomeen strekt zich uit van de bekkenkam tot aan de enkel; vaak in combinatie met orthostatisch oedeem.

Lipoedeem kent verschillende stadia waarin de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwaar- en pijnlijkgevoel in de benen
  • Cellulitis
  • Snel blauwe plekken
  • Overgewicht zonder aanwijsbare oorzaak
  • Problemen met (knie)gewrichten
  • Problemen bij het lopen

Marnitztherapie in combinatie met Oedeemtherapie

Deze Schlùsselzonenmassage en manuele therapie is, volgens Dr. Marnitz, een behandelmethode die door middel van reflexzonetherapie gericht is op het totale behandelingsconcept. De therapie vindt niet alleen op de plek van de actuele verstoring plaats, maar ook in het bijbehorende lichaamsdeel met de corresponderende zones.

De behandeling is toepasbaar bij chronische ziekten/aandoeningen/bewegingsbeperkingen/post-operatief ter mobilisatie en pijnverzachting. Er wordt geen hyperaemie veroorzaakt en is dan ook met name geschikt voor oedeempatiënten. Het betreft een zeer werkzame methode, die op nauwkeurige anatomische en functionele wetenschap berust. Bij pijnlijke aandoeningen van het bewegingsapparaat ligt de oorzaak van de ziekte/aandoening vaak op een andere plaats dan waar de klachten zich manifesteren.

De taak en doel van de behandeling volgens de Marnitz-therapie is:

  • Uitschakeling van de pathologische weefselveranderingen
  • Normaliseren van de verstoorde impulsstroom
  • Functieverbetering

Ontharen

Elektrische epilatie zorgt er voor dat ongewenste haren “definitief” verdwijnen. Het gaat om haren in het gelaat of elders op het lichaam maar bijvoorbeeld ook om haren op huidtransplantaten. In de Amstelpraktijk wordt gewerkt met de “Blend” methode. De therapeute laat een minuscuul naaldje langs de haar in de huid glijden om het haarzakje met loog te vernietigen.

Acnebehandeling

Over de oorzaak van acne is helaas nog onvoldoende bekend. Wel staat vast dat acne goed kan worden behandeld. De huidtherapeut weet welke aanpak nodig is voor de verschillende vormen van acne en de behandelingen van acne-littekens. De behandeling van acne door de huidtherapeut gebeurt vaak in combinatie met de behandeling door de arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut advies waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken.

Therapeutische elastische kousen

Therapeutische elastische kousen kunnen een uitkomst zijn voor mensen met spataderen, trombose, vermoeide benen en oedemen (vochtophopingen). De kousen moeten wel goed worden aangemeten. De huidtherapeute kan daarvoor zorgen en ook nazorg geven.